Yvonne Kroonenberg

De Boeken

Wees blij dat je ze nog hebt

We worden tegenwoordig oud, heel oud. En tegen de tijd dat we hulpbehoevend zijn is er geen luxe bejaardenflat meer waar we welkom zijn en vertroeteld worden tot aan een zachte dood. Mantelzorgers moeten het werk doen.


Dat zijn meestal kinderen en kleinkinderen: zij geven liefde en zorg zo goed ze kunnen. Zijn ouders daar dankbaar voor? Niet altijd.
In dit boek laat Yvonne Kroonenberg mensen aan het woord die met deze omstandigheden te maken hebben: wanhopige, opofferende, boze en blije mantelzorgers. Dankbare en ondankbare senioren, verpleeghuisbewoners, verpleeghuiswerknemers, kinderen en kleinkinderen van alle leeftijden. Ze sprak deskundigen en liep mee in een verpleeghuis.

Een bemoedigend boek over een ingewikkelde levensfase voor ouderen en hun dierbaren.

De familieblues

De familieblues

Je familie kies je niet uit. Je hoort er bij of je dat leuk vindt of niet. Sommige mensen vinden het enig, ze gaan naar alle verjaardagen. Ze helpen elkaar. Yvonne Kroonenberg maakte een rondgang langs allerlei families. In dit vrolijke boek legt ze uit, waarom broers liever niet op elkaar lijken en zussen juist wel. Waarom oma’s elkaar niet aardig vinden en ooms flauwe grappen maken. Ze ziet hoe sommige schoondochters oppermachtig zijn, terwijl andere als voetveeg worden gebruikt. Terwijl je dit boek leest, zie je de structuur van je eigen familie.

2011, ISBN 9789025436827

youtu.be/KbMOEbdAZ4c

Was hij in de aanbieding?

Was hij in de aanbieding?

Yvonne Kroonenberg begrijpt mannen zoals niet één vrouw dat doet. Maar dat maakt haar niet milder in haar oordeel over hen. In deze bundel legt zij opnieuw uit hoe mannen denken, waarom ze maar zo zelden doen wat vrouwen leuk vinden en zich eindeloos kunnen bezighouden met zaken die voor een vrouw doodsaai zijn.

2009, ISBN 9789025431754

Alleen de knor wordt niet gebruikt

Alleen de knor wordt niet gebruikt

Het leven van een productievarken begint met de inseminatie van zijn moeder en eindigt als karbonade. Daartussen ligt een half jaar. In een rondgang langs alle levensfasen laat Yvonne Kroonenberg zien hoe dat korte leven verloopt. Dat het ook anders kan, staat ook in dit hoopvolle boek.

Kijk ook op de website Alleen de knor wordt niet gebruikt

2009, ISBN 9789025430481

Als ik Hier! zeg loopt ie weg

Als ik Hier! zeg loopt ie weg

Honden opvoeden is heel gemakkelijk: je gaat naar de hondenschool en daarna is je hond zindelijk en braaf. Dat de werkelijkheid anders is, weet iedere hondenbezitter. in dit vrolijke boek staat wat je kunt doen als jouw hond toch niet helemaal gehoorzaam is.

Herkenbaar, grappig en praktisch; met onmisbare tips voor iedere hondenliefhebber.

2008,ISBN 9789079863013

De Mannenfluisteraar

Verzamelbundel van de leukste verhalen.

2007, ISBN 9046700396

Monogamie voor beginners

Monogamie voor beginners

Sommige mensen gaan bijna terloops vreemd. Ze vergeten even dat ze al iemand hebben. Het hoeft niet eens te betekenen dat ze niet meer van hun eigen geliefde houden. Ze denken dat een goed huwelijk niet kapot kan. Maar zo is het niet. Alles kan kapot.

Betekent overspel altijd een duurzame ontwrichting van een relatie of kan het geliefden dichter bij elkaar brengen, zoals een felle ruzie soms verlichting brengt. Zijn we door de natuur ontworpen voor de monogamie, zijn mannen nu eenmaal jagers en vrouwen niet te vertrouwen?

In 'Monogamie voor beginners' behandelt Kroonenberg alle aspecten van de verboden liefde. Ze beschrijft en overdenkt de vele vormen van vreemdgaan die er zijn, van de maitresse die jarenlang een schaduwbestaan leidt tot cyberseks via internet. Kroonenberg raadpleegt biologen, antropologen, sociologen en andere ervaringsdeskundigen en zoekt tot op de bodem uit waar de drang tot overspel vandaan komt. En bewijst overtuigend dat serieuze non-fictie ook leuk kan zijn.

2006, ISBN 9025425050

Een ster aan het stuur

Een ster aan het stuur

"Mijn ex-verloofde reed een eindje met mij mee in de auto. Het was maar een paar honderd meter, maar hij zat er bij alsof hij een wisse dood tegemoet ging. Hij zegt dat hij altijd bang is als hij niet zelf achter het stuur zit. Dat hebben wel meer automobilisten."

Vroeger liet Yvonne Kroonenberg zich van de ene plek naar de andere brengen terwijl ze argeloos uit het raam staarde. Dat veranderde toen ze haar rijbewijs haalde. Ze let nu op alles en ze heeft overal een mening over. Ook haar eigen rijgedrag blijft niet onbesproken: "Ik ben niet snel jaloers, maar de file brengt lelijke eigenschappen in mij naar boven."

2005, ISBN 9025427049

Wat rijmt er op huwelijk?

Wat rijmt er op huwelijk?

Mannen, relaties en seks vormen opnieuw de hoofdthema's in deze nieuwe bundel bijtende humor van Yvonne Kroonenberg. Van enige mildheid door de jaren heen is geen sprake. Kerels krijgen ervan langs, maar ook op vrouwen is het nodige aan te merken. Mannen stellen zich vaak te onverschillig op: "Het gaat niet goed met het huwelijk van Marja. Dat huwelijk is eigenlijk ook van haar man, maar daar trekt hij zich de laatste tijd weinig van aan." Van vrouwen kent de betutteling geen grenzen: Ik ken een vrouw die haar man uitsluitend als decor gebruikt. Zij koopt de pyjama's van haar man in de kleuren van de dekbedhoes. Hij mag wel zelf zijn nachtgoed uit de kast halen, maar als hij de verkeerde pyjama kiest, een met een streep of een figuurtje dat niet bij de overtrek past, stuurt ze hem terug: ga maar wat anders uitzoeken.

2004, ISBN 9025425615

Meneer als ik u zie heb ik zo'n zin in ruzie

Meneer als ik u zie heb ik zo'n in ruzie

Wat is het geheim van de clitoris?
Waarom verbouwen sommige mannen hun huizen en alle vrouwen hun man?
Hoe jaag je een man in de gordijnen?

Yvonne Kroonenberg geeft in deze nieuwe verhalenbundel antwoord op al deze vragen.
Niet alleen mannen krijgen ervan langs, ook op vrouwen heeft de schrijfster van alles went behalve een vent het een en ander aan te merken.

Yvonne Kroonenberg laat ons in deze verhalenbundel zien hoe groot de verschillen en gelijkenissen tussen beide seksen zijn.

Met haar ironische kijk op de wereld van man en vrouw maakt ze ons duidelijk dat de bekende vooroordelen misschien wel cliché's zijn, maar nog lang niet passé.

2001, ISBN 9046703525

Het zit op de bank en het zapt

Het zit op de bank en het zapt

Mannen domineren hun omgeving via de afstandsbediening of zijn hun sleutels kwijt nog voor ze ernaar gezocht hebben. Hun vieze sokken laten ze overal slingeren en echt thuis voelen ze zich pas als ze ongegeneerd scheten kunnen laten.

Maar ook vrouwen hebben hun eigenaardigheden, ze zijn moeilijk te doorgronden. Doet zij net of ze klaarkomt om gauw van die vent af te zijn? Of om hem niet teleur te stellen? Is het liefdeslust of een hormonenpleister die haar in de armen van haar minnaars drijft?

In deze bundel scherpzinnige observaties beschrijft Yvonne Kroonenberg wat er zoal kan gebeuren tussen mensen die zich ooit vast hadden voorgenomen lang en gelukkig samen te leven.

1997, ISBN 9025424767

Zij houdt van hem; hij ook

Vrouwen houden van mannen. Telkens weer vallen we voor de brede schouders, die jongensachtige lach, de belofte van liefde.

Het is maar de vraag in hoeverre mannen van vrouwen houden.
In 'Zij houdt van hem. Hij ook' onderzoekt Yvonne Kroonenberg de innige relatie die de Nederlandse man met zijn eigen ego onderhoudt.

1993, ISBN 9025416128

Kan ik hem nog ruilen?

Zoals de man, achter zijn penis aan, zijn ondergang tegemoet wandelt, zo metselt de vrouw haar vrijheid in achter de muren van haar woning. Soms zet ze in dat huis een man. En wanneer die niet voldoet zou ze tegen de muren willen roepen: "Kan ik hem nog ruilen?"

1991, ISBN 9025416209, uitverkocht

Alles went, behalve een vent

Alles went, behalve een vent

Voor mannen is de vrouw een eeuwig en onoplosbaar raadsel.
Is dat andersom eigenlijk ook zo?

In de hier gebundelde columns doet Yvonne Kroonenberg een 'onderzoek' naar het wezen van de man en de conclusie kan niet anders luiden dan dat de man een open boek is.

Op haar tocht ontmoeten we Henk die liever aan zijn computer zit dan aan zijn vrouw Anke, Bart die een kenau als vriendin wil en een ingenieur uit Wageningen die om gemakkelijker te praten zijn gebit uitdoet. Maar ook hun vriendinnen komen we tegen, met al hun eigenaardigheden, zodat we in een boek over de man ook de geheimen van de vrouw leren kennen.

Dat mannen en vrouwen zich tot elkaar aangetrokken voelen is misschien nog wel het grootste raadsel, maar met humor en in een vrolijke stijl lost Yvonne Kroonenberg ook die kwestie op.

1989, ISBN 9025416098

Alle mannen willen maar een ding

Gelijk hebben, dat willen mannen volgens Yvonne Kroonenberg. In deze bundel schrijft ze over mannen en versieren, huishouden, overspel, zeuren als topsport, mooi scheiden en vrijgezel zijn. Met haar vrolijke maar scherpe blik geeft ze een zeer opgewekte en treffende analyse van de moderne man.

1986, ISBN 9025416330, uitverkocht